Ekologiška žalia kava

laiminga-si-zalia-kava

Kavos pupelių apdorojimas

Kavos pupelės – tai kavamedžių brandinamų dailiai rausvų uogų kauliukai. Sunokusios uogos pasižymi salsvu skoniu, tačiau tuomet svarbiausia tai, kas slepiasi jų viduje – kavos pupelės. Vos nuskintos uogos yra grubiai sutraiškomos specialias presais ir tokios sutraiškytos uogos paliekamos parą laiko fermentuotis atvirame ore. Tuomet gličios uogos yra suberiamos į medinius lovelius ir nuplaunamos iki kavos pupelių, pašalinant uogos minkštimą, tačiau išlaikant apsauginę odelę, tyru šaltinių vandeniu, kurio taip gausu tropikuose. Po to kavos pupelės suberiamos ant tinklelių ir džiovinamos, kol drėgmės lygis jose nukrinta iki 40%.

Gėrimas, pagamintas iš neskrudintų kavos pupelių, yra tikras lobis greta įprastos kavos. Žalia kava ypač rekomenduojama mėgautis tiems, kuriems trūksta energijos, žvalumo, ar kurie norėtų šiek tiek sulieknėti. Tai yra puikus gėrimas po kiekvieno valgio, taip pat po treniruočių ar intensyvios fizinės veiklos.

Žalios kavos paruošimas ir skonis

Termiškai neapdorotose, neskrudintose kavos pupelėse yra nemažas kiekis chlorogeno rūgšties, kurios sumažėja kavos pupeles paskrudinus. Būtent chlorogeno rūgštis yra pagrindinė veiklioji žalios kavos medžiaga, stiprus antioksidantas, kovojantis su laisvaisiais radikalais. Ši rūgštis didina organizmo jautrumą insulinui, reguliuojančiam cukraus kiekį kraujyje. Vis dėlto, pernelyg gausus mėgavimasis kava gali sukelti atvirkštinį rezultatą, tad mėgaukitės saikingai ir atsakingai.