KAVOS ISTORIJA IR TRADICIJOS

Žaliosios kavos tradicijos ir istorija

Tikslios kavos istorijos dabar tikriausiai jau niekas neatpasakos, tačiau apie ją sklinda daug legendų.

Viena žinomiausių legendų – apie Kaldi, Abisinijos (dabartinė Etiopija) ožkų piemenį, kuris vieną dieną pastebėjo, kad jo ganomos ožkos žaidžia tarsi vaikai. Jis pamatė kaip jos nuo kažkokio krūmo rupšnoja raudonas uogas. Kaldi irgi paragavo uogų ir greitai nenustygo vietoje kaip ir jo ožkos. Netoliese buvusio vienuolyno abatas, pamatęs šį neįprastą sujudimą, kelias uogas davė paragauti ir vienuoliams. Jie nesudėję bluosto esą meldęsi visą naktį.

Kita legenda byloja, kad arabas Omaras buvo išvytas į dykumą su savo pasekėjais, kad mirtų iš bado. Iš nevilties Omaras liepė draugams išvirti ir suvalgyti nežinomo augalo uogas. Tremtiniai išgyveno, ir netoliese buvusio miestelio Mokos gyventojai palaikė tai religiniu ženklu. Nuo tada atsirado kavą apibūdinantis žodis „moka“.

Kitais duomenimis, kavos stimuliuojančias savybes atrado klajoklių gentys Etiopijoje. Ši legenda laikoma esanti arčiausiai tiesos, kadangi kavos tėvynė laikoma būtent Etiopija.

Iš pradžių buvo valgomos tik pačios uogos arba susmulkintos ir sumaišytos su gyvūnų riebalais, suvyniotos į rutuliukus ir naudojamos maisto gamybai. Vėliau uogos buvo naudojamos užpiltinėms gaminti. Kai prekiautojai kavą atvežė į Arabiją, pranašas Mahometas gėrė vyną, pagamintą iš minkštosios kavos masės.

Beje, žodis kava skamba panašiai ir arabų kalboje. Jis reiškia „tai, kas neleidžia miegoti“.

XII amžiuje kava atsidūrė kitame Raudonosios jūros krante ir prasidėjo jos žygis per visą pasaulį. Jemene pirmoji kava buvo auginama terasiniuose soduose ir per Meką bei Mediną, kur kasmet plūsdavo islamo piligrimai, šis rūgštaus skonio gėrimas plito po pasaulį.

Arabai monopolizavo kavos gamybą, tačiau tik turkai pavertė ją karštu gėrimu, pridėdami į ją įvairiausių prieskonių, tokių kaip anyžiai ar kardamonas.

Netrukus kava atsirado ir už Arabijos ribų, nors jos gyventojai tai laikė baisia paslaptimi. Išvežti kavą už musulmoniškos valstybės ribų buvo griežtai uždrausta, tačiau kava slapčia buvo išvežta į Indiją, ten ji buvo pradėta auginti.

Kai kurie krikščionys kavą laikė velnio gėrimu. Tačiau ją labai pamėgo popiežius Vincentas III, kuris net ją pašventino, sakydamas, kad būtų gaila palikti tokį puikų gėrimą netikėlių rankose.

XVIII a. Javos saloje kavą ėmė auginti olandai, o Karibų jūros regione – prancūzai. Prancūzams priklausė kavos sėklos nuosavybės teisės, tačiau brazilų šnipas, suviliojęs Prancūzų Gvianos gubernatoriaus žmoną, iš jos gavo kavos sėklų. Tai tapo Brazilijos kavos pramonės užuomazga.

Dabar kava pripažinta ir vertinama visame pasaulyje. Kava vienija žmones, besišnekučiuojančius malonioje aplinkoje.

KAVA – DRAUGYSTĖS GĖRIMAS

Ir šeimoje reikšmingiausias dienos akimirkas žymi kava: per pusryčius – kaip pirmasis prabudimo veiksmas, po valgių – kaip virškinimą skatinanti priemonė, vakare ir pertraukėlių metu – kaip rami atsipalaidavimo ir „pasikrovimo“ pauzė, su draugais – kaip bendravimo aktas; ji mus lydi, suteikdama gyvybingumo.

Kava – neprilygstamas draugystės, bendravimo, dialogo, gyvo pokalbio gėrimas, todėl mūsų namuose būtinai turi būti pakelis geros kokybės kavos ir visada paruoštas kavos aparatas.

KAVA IR MŪSŲ ORGANIZMAS

  • Kava, kaip nervus veikianti medžiaga, stimuliuoja nervų centrus ir suteikia geros bendros fizinės ir psichinės savijautos jausmą.
  • Pažadina protinius sugebėjimus, pašalina nuobodulį, mieguistumą ir palengvina nuovargį.
  • Padidina kraujagyslių tonusą, pagerina vainikinių kraujagyslių kraujotaką.
  • Plaučiuose sąlygoja bronchų išsiplėtimo, plaučių ventiliacijos padidėjimą ir palengvina kvėpavimą.
  • Kitos kavoje esančios medžiagos, kaip antai eteriniai aliejai, turi raminamąjį poveikį, skatina virškinimą, skrandžio sulčių išsiskyrimą ir teigiamai veikia visus kitus virškinimo organus.
  • Liaukose skatina antinksčių išsiskyrimą, skydliaukės funkciją ir medžiagų apykaitą.
  • Kava rekomenduojama sportininkams, nes gerina raumenų susitraukimą, mažina nuovargį, gerina judesių koordinaciją ir sportinius rezultatus.