Kavos kultūra ir tradicijos Kipre

Kavos kultura

Kipriečiai kavą geria ir rytą, ir dieną, ir vakare. Miestų gyventojai dažniausiai eina į didesnes kavines, kurios priklauso Starbucks ar CostaCoffee tinklams. Pietų pertraukos metu, po darbo ar savaitgaliais šios kavinės būna pilnutėlės. Tačiau pajusti tradicinės Kipro kavinės atmosferą galima tik mažose kavinukėse. Kaimo gyventojai lankosi paprastose kafenio, – kur yra vienas ar du staliukai. Į taverną kaimo gyventojai eina tik jei ketina sočiai pavalgyti pietų ar vakarienės, o kavos atsigerti juk galima bet kada. Kavos ritualas – ne tik pasimėgavimas mėgstamu gėrimu, bet ir bendravimas su draugais ir kaimynais paprastoje ir jaukioje kafenio. Dažniausiai tai net ne kavinė, o kampelis kokioje nors parduotuvėje, pašto įstaigoje, arba tiesiog gatvėje prie jų. Galima pastebėti, kad kaimo kavinėse populiari „trijų kėdžių“ sistema. Ant vienos lankytojas atsisėda, kitą pasideda priešais – ant jos labai patogu ištiesti pavargusias kojas. O trečia kėdė skirta pasidėti kavai.

Kavinę rasite kiekviename kaime, dažniausiai – centrinėje aikštėje. Dažniausiai, net ne vieną kavinę. Viename mažame kaimelyje netoli Pafoso yra dvidešimt penki gyventojai ir penkios kavinės! Kelios kafenio kaime įsikuria todėl, kad į jas paprastai susirenkama pagal politines pažiūras. Tie, kurie remia kaimo seniūną, eina į vieną kavinę, o opozicija renkasi kitoje. Priešininkai gali susitikti daugybėje vietų, bet tik ne kavinėje.

Tradiciškai kavinėse lankosi tik vyrai. Nuo seniausių laikų laukuose dirbantys vyrai kavos puodeliui susitikdavo auštant, prieš darbo pradžią, o paskui vėl susitikdavo vakare. Ir žinoma, sekmadieniais po bažnyčios. Kaimo kavinės būna atidarytos visą dieną – jose laiką leidžia pensininkai, kuriems jau nebereikia į darbą, arba užsuka darbininkai, kai oras netinkamas dirbti laukuose.

Dar prieš kelis dešimtmečius kiprietės moterys ir vaikai kavinėse visiškai nesilankydavo. Vienintelė išimtis – kai į kaimą atvykdavo lėlių teatras arba atvažiuodavo kilnojamas kinas. Kadangi kavinės yra kaimo centre, vaidinimai vykdavo būtent ten, ir tai buvo išskirtinis atvejis, kai kavinėje galėjo lankytis moterys. Dabar taisyklės nebėra tokios giežtos, tačiau ir šiandien kavinėse galima pamatyti beveik vien vyrus. Beje, Kipro moterys irgi mėgsta kavą, tačiau jos gėrimo ritualui lankosi viena kitos namuose.

Joks Kipro kaimas negali būti be tradicinės kavinės kafenio – ta svarbiausia bendravimo vieta, kur suplaukia (ir iš kur išplaukia) visos naujienos, kur priimami visiems svarbūs sprendimai, skaitomi laikraščiai, aptariamos aktualijos, žaidžiama kortomis.

Taigi jūs patogiai įsitaisę nedidelėje kaimo kavinukėje. Kokią gi kavą rinktis? Kipre mėgstama stipri kava, o prie jos paduodama stiklinė šalto negazuoto vandens. Kavinės asortimente kava skiriasi ne stiprumu, o saldumu. „Sketo“ yra be cukraus, „metrio“ – vidutinio saldumo, o „glyko“ saldi. Kavos kaina, priklausomai nuo to, kur ją geriate, gali būti 1-4 eurai.

Kipro kavos receptas pakankamai paprastas – ją pasigaminti nesunku ir namie, tačiau būtina turėti specialų varinį indą ilga rankena, taip vadinamą džezvą. Jos būna skirtingo dydžio ir skirtos paruošti 1-7 puodukams kavos. Tik džezvoje verdant kavą gaunama nepaprastai puiki puta, storu sluoksniu dengianti tirštą kavą. Į džezvą įplikite 150 ml vandens ir užvirinkite. Į verdantį vandenį įberkite 2 šaukštelius maltos kavos ir pradėkite maišyti. Palaipsniui kavos paviršiuje susidarys puta, vadinama kaimaki. Tada ją vėl dėkite ant viryklės, užvirinkite kol pakils ir pilkite į puodelį. Štai jums kava „sketo“! Jei norite saldesnės kavos, cukrų dėkite ne į puodelį, bet virimo pradžioje. „Metrio“ kavai dedamas vienas, o „glyko“ – du šaukštai cukraus.

Tradiciškai Kipre kava paduodama mažuose puodukuose, kartu su stikline šalto vandens. Kava geriama lėtai, kol puoduko dugne lieka tik storas tirščių sluoksnis. Neretai galima pastebėti, kad išgėrus kavą, puodukas apverčiamas dugnu aukštyn ir taip paliekamas lėkštutėje. Kipriečiai mėgsta burti iš kavos tirščių. Kai tirščiai išdžiūna, susidaręs piešinys tyrinėjamas, bandant jame įžvelgti ateities kontūrus.

Pastaruoju metu Kipre populiari ir kita kavos versija – frappe. Tai puta dengtas atšaldytas tirpios kavos gėrimas. Frappe kilusi iš Graikijos, taip pat mėgstama ir kitose šalyse. Tačiau jei prancūzams frappe – pieniškas kavos koktelis su ledais, sirupu, vaisiais ar kitais priedais, tai Kipre į frappe įdės ledų tik jei specialiai paprašysite. Patys kipriečiai gerai suplaktą šaltą kavą kartais gardina pienu, o saldumo, kaip ir kava, yra trys lygiai.

Atostogaudami Kipre, būtinai apsilankykite kafenio ir paragaukite vietinės kavoas. Jos skonis ir aromatas nenuvils. O kelionės į Kiprą prisiminimui vietoj suvenyrų parsivežkite džezvą ir maltos kiprietiškos kavos – namų aplinkoje stiprios kavos puodelis primins atostogas svetingoje Viduržemio jūros saloje.