Tyrimas

MOKSLINIS TYRIMAS – ŽALIOJI KAVA/ŽALIOSIOS KAVOS PUPELĖS

 

Tyrimą atliko:

Joe. A. Vinson, Scranton universiteto Pensilvanijoje chemijos profesorius.

Apie Joe. A. Vinson:

http://www.scranton.edu/faculty/vinson/

 

 

 

 

Tyrimas atliktas:

245-ojo Amerikos chemikų draugijos nacionalinio suvažiavimo metu

Apie Amerikos chemikų draugiją:

https://en.wikipedia.org/wiki/American_Chemical_Society

https://www.acs.org/content/acs/en.html

 

 

120px-American_Chemical_Society_logo.svg

 

Pateikti nauji įrodymai, kad žaliose kavos pupelėse esančios natūralios medžiagos padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje.

NEW ORLEANS, 2013 m. balandžio 9 d. — Šiomis dienomis mokslininkai pateikė įrodymus, kad išgautos iš žalių kavos pupelių natūralios medžiagos gali padėti kontroliuoti padidėjusį cukraus kiekį kraujyje ir kūno svorį, turinčius įtakos 2 tipo diabeto vystymuisi. Šią savaitę vykstančiame Amerikos chemikų draugijos (angl. ACS), didžiausios pasaulyje mokslo organizacijos, 245 nacionaliniame susitikime ir parodoje jie pristatė chlorogeno rūgštis, plačiai prieinamas kaip maisto papildas.

Vadovavęs tyrimui mokslų daktaras Joe Vinsonas pabrėžė, kad 2 tipo diabetas, labiausiai paplitusi diabeto forma, yra didėjanti pasaulinė sveikatos problema. Vien tik Jungtinėse Amerikos Valstijose šia liga, kai sergančio žmogaus kasa gamina nepakankamai insulino, leidžiančio organizmui pasisavinti cukrų arba ląstelės priešinasi insulino poveikiui, serga 26 milijonai gyventojų. Kraujyje esančio cukraus kiekis didėja, o tuo pačiu didėja ir širdies priepuolio, insulto ir kitų sveikatos problemų rizika. Taikant dabartinius gydymo metodus, didžiausias dėmesys skiriamas geriamiesiems vaistams, skatinantiems insulino išsiskyrimą ir / arba mažinantiems pasipriešinimą insulino poveikiui, mitybos pokyčiams, padedantiems kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje ir kūno masę bei mažinantiems pasipriešinimą insulino poveikiui.

„Paprasta natūrali tabletė arba kapsulė, padedanti tuo pačiu metu tiek mažinti cukraus kiekį kraujyje, tiek skatinanti svorio praradimą, būtų didžiulis žingsnis pirmyn, gydant 2 tipo diabetą“, ‒ sakė J. Vinsonas. ‒ „Mūsų ir kitų mokslininkų paskelbti moksliniai tyrimai rodo, kad toks gydymas iš tikrųjų gali egzistuoti. Yra reikšmingų epidemiologinių ir kitų įrodymų, kad kavos vartojimas sumažina susirgimo 2 tipo diabetu riziką.

„Atlikus vieną didelį tyrimą buvo nustatyta, kad rizika susirgti šia liga žmonėms, išgeriantiems septynis puodelius kavos per dieną yra 50 procentų mažesnė nei tiems, kurie išgeria tik du puodelius kavos per dieną. Bandau visuomenei kuo aiškiau paaiškinti kavos ir diabeto tarpusavio ryšį. Svarbiausias įrodymas ‒ chlorogeno rūgštys, kavos aktyviosios sudedamosios dalys, tiek apsaugančios nuo diabeto, tiek gerinančios gliukozės kontrolę sveikų, pirminiu diabetu ir diabetu sergančių žmonių kraujyje.“ ‒

Chlorogeno rūgštys yra medžiagų, natūraliai susidarančių obuoliuose, vyšniose, slyvose, džiovintose slyvose ir kituose vaisiuose bei daržovėse, šeima. Vinsonas, dirbantis kartu su Pensilvanijos Skrentono (angl. Scranton) universitetu, pažymėjo, kad populiarusis gėrimas kava – pagrindinis šių medžiagų šaltinis. Didelis kiekis chlorogeno rūgščių yra žaliose kavos pupelėse. Tačiau aukšta temperatūra, naudojama kavos pupelių skrudinimui, suskaido didžiąją dalį chlorogeno rūgščių. Todėl dėmesys buvo skiriamas koncentruoto žalių kavos pupelių ekstrakto, kuriame yra didelis kiekis chlorogeno rūgščių, vartojimui.

Ankstesniame tyrime Vinsonas nustatė, kad antsvorio turintys ar nutukę žmonės, vartoję šį ekstraktą, per 22 savaites prarado 10 procentų kūno masės. Naujame tyrime buvo stengtasi dokumentuoti žalių kavos pupelių komercinio ekstrakto įvairių dozių poveikį cukraus kiekiui kraujyje, tiriant 56 vyrus ir moteris, kurių cukraus kiekis kraujyje buvo normalus. Organizmų reakcijai į cukrų nustatyti jiems buvo atliktas gliukozės tolerancijos testas. Po to, atitinkamais laiko tarpais jie suvartojo 100, 200, 300 ar 400 miligramų (mg) koncentrato kapsulėje, užsigerdami vandeniu. Tolesni gliukozės tolerancijos testai parodė, koks buvo žalių kavos pupelių ekstrakto poveikis.

„Žalių kavos pupelių ekstrakto poveikis, priklausomai nuo dozės, buvo išties reikšmingas, ir jokio akivaizdaus virškinamojo trakto šalutinio poveikio“, ‒ sakė Vinsonas. ‒ „Visos žalių kavos pupelių ekstrakto dozės ženkliai sumažino cukraus kiekį kraujyje, lyginant su pradiniu gliukozės kiekiu. Suvartojus 400 mg šio ekstrakto, didžiausias gliukozės kiekis kraujyje pasireiškė po 30 minučių ir buvo 24 procentais mažesnis, lyginant su pirminiu kiekiu; po 120 minučių gliukozės kiekis buvo 31 procentu mažesnis.“